A+ A A-

Hagyományos magnai receptek

Amennyiben nem állnak rendelkezésedre a Magnán elérhető hozzávalók, a zárójelben feltüntetett alapanyagokkal helyettesíthetsz, bár ebben az esetben az étek csak nagyjából fog hasonlítani az eredeti recept szerintire. (A törp recepteket az egyszerűség kedvéért a közös nyelven tesszük közzé.)

Zaurn, a Rendszerető kedvence

Dimokpörkölt kenti recept alapján.

Hozzávalók:

1,60 kg dimok lapocka (vaddisznó) csont nélkül
20 dkg hegyi mormi zsír (sütőmargarin)
2 nagy fej szívhagyma (vöröshagyma)
2 gerezd vérperdítő (fokhagyma)
2-3 db taktak (paradicsom)
1 db égetőpuffancs (zöldpaprika)
2 dl bíbor bor (kékfrankos vagy egyéb vörösbor)
1 dl víz
tengeri só
őrölt vöröspuffancs (fűszerpaprika)
lelencmag (köménymag)

Elkészítés:

A finomra aprított szívhagymát zsíron megpirítjuk, majd hozzáadjuk az apróra vágott vérperdítőt és lelencmagot. Pár perc elteltével beletesszük a kockára vagdalt dimok lapockát is, felöntjük egy kis bíbor borral, úgy pörköljük tovább. Időnként szükség szerint további bort és vizet adunk hozzá, majd amikor puhulni kezd a hús, megsózzuk és megszórjuk őrölt vöröspuffanccsal. Hozzáadjuk a felkockázott taktakot és égetőpuffancsot, majd készre főzzük. Köretként banzakását vagy főtt kígyószemet adhatunk mellé.

Legényfogó tepsis rakonca

Törp recept, amelyet Ércnyűvő Pollia jegyzett le.

Hozzávalók:

1,4 kg páncélos lappang (nyúlhús)
1 kg kígyószem (kisméretű burgonya, parázskrumpli)
5 dkg hegyi mormi zsír (sütőmargarin)
5-7 dkg füstölt kemecseszalonna (sertésszalonna)
4-5 gerezd vérperdítő (fokhagyma)
tengeri só
vadhanta (szerecsendió)
csípős perik (őrölt bors)
lelencmag (köménymag)
erdei érdesfű (majoranna)

Előkészítés (sütés előtt egy-két nappal):

Feltörjük a lappang kemény páncélját és megtisztítjuk a húst, majd felszeleteljük megfelelő méretűre és besózzuk, megszórjuk őrölt vadhantával, csípős perikkel, lelencmaggal, erdei érdesfűvel. Ezután rátesszük a fedőt és pincehűvösben állni hagyjuk a sütésig.

Elkészítés:

A kígyószemet meghámozzuk (fontos, hogy friss, zsenge termés legyen), majd a gömböcskéket a tepsibe helyezzük, és enyhén megsózzuk. A hegyi mormi zsírral jól megkenjünk, utána rátesszük az apróra vagdalt füstölt kemecseszalonnát. A tepsit fedőjével letakarva betesszük a kemencébe, amit előtte természetesen felfűtöttünk jó forróra. Egy fertály* órán át sütjük, majd kivesszük, és a tepsibe helyezzük a páncélos lappang szeleteket.

Ezután ismét visszarakjuk a sütőbe, és még egy fertály órán hagyjuk sülni fedelestül, majd levesszük róla a tetőt és piros-ropogósra sütjük.

* fertály óra = fél óra

És Te? Mit mondanál?